Bekijk de korte animatie 'Praten over het levenseinde'

De dood is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Voor veel mensen is het toch nog een taboe. Zelfs praten over het levenseinde met de arts blijkt nog niet zo makkelijk. Bekijk de korte animatie, die we hebben gemaakt. Die legt op een hele begrijpelijke manier uit waarom praten over de dood zo belangrijk is. De animatie zal binnenkort onder andere te zien zijn in wachtkamers van ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

Waarom nu al praten over het levenseinde?

Nadenken en praten over de laatste levensfase is belangrijk, omdat het alle betrokkenen duidelijkheid verschaft over uw wensen. Wat vindt u belangrijk in uw leven? Door hierover na te denken en uw wensen te bespreken met uw naasten en met uw zorgaanbieders, vergroot u de kans dat uw laatste levensfase zo verloopt zoals u dat graag zou willen.

Praten over het levenseinde: wacht er niet te lang mee!

Petra Oden verloor in 2021 haar man, nadat ze hem tot het einde toe had verzorgd. Haar ervaring met zijn levenseinde had onder andere tot gevolg dat Petra haar wensen over haar eigen laatste levensfase meteen heeft vastgelegd. Het feit dat alles nu goed is geregeld geeft haar en haar naasten een zeker gevoel. Onlangs schreef Petra het boek 'Help, wij hebben dementie'. Klik hier voor meer informatie en bestellen

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.

Contact
Downloads

Handige Hulpmidddelen

Onderstaande handige hulpmiddelen kunt u downloaden en gebruiken. In de folder kunt u de belangrijkste informatie nog eens nalezen. In de eenvoudige wilsbeschikking kunt u uw belangrijkste wensen vastleggen en in het digitale wensenboekje vindt u nog veel meer informatie en kunt u uw eigen wensen en gedachten meteen vastleggen. 

Folder Voorbereiding Laatste Levensfase

Wat komt er kijken bij het nadenken en spreken over de laatste levensfase? In deze folder hebben we een aantal belangrijke thema's en aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.

Download de folder

Eenvoudige Wilsbeschikking

Dit is een eenvoudige versie van een wilsbeschikking, waarin u de belangrijkste zaken samen met uw naasten en/of uw arts kunt invullen en vastleggen. Wilt u meer zaken en meer detail vastleggen? Download dan het digitale Wensenboekje.

Download de wilsbeschikking

Wensenboekje 'Mijn Laatste Levensfase'

Voor iedereen die serieus wil nadenken over de laatste levensfase is dit handige boekje beschikbaar, gemaakt door Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe Steenwijkerland. Het boekje is te gebruiken als inspiratiebron, als praatstuk en als invuldocument.

Download het Wensenboekje

Relevante websites

Onderstaande website zijn de moeite waard om eens te bezoeken.