Wie zijn wij en waar maken wij ons sterk voor?


Het project 'Voorbereiding Laatste Levensfase' is een samenwerking van de Drentse ziekenhuizen, Drentse huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging en welzijnswerk. We werken met elkaar samen in drie netwerken: Alliantie Drentse Zorg met Ouderen, Netwerk Dementie Drenthe en Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe-Steenwijkerland. Samen maken wij ons sterk om inwoners van de provincie Drenthe te bewegen zélf de regie te nemen op de voorbereiding van hun laatste levensfase.

Lees meer over ons

Agenda

Lees welke bijeenkomsten er over dit thema plaatsvinden bij u in de buurt.. 

Dinsdag 21 november: Bijeenkomst 'De dood uit de pot' in Fluitenberg

Op 21 november 2023 wordt er voor leidinggevenden, managers, bestuurders en wethouders welzijn & zorg  een interactieve bijeenkomst georganiseerd om door ontmoeten, verbinden en leren de zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor onze inwoners gezamenlijk te faciliteren en versterken.

Lees meer

Donderdag 23 november: Talkshow ‘Samen beslissen bij Ouderen met kanker’

Tijdens de inspirerende talkshow ‘Samen beslissen bij Ouderen met kanker’ gaan patiënten, artsen en verpleegkundigen uit de eerste en tweede lijn met elkaar in gesprek. Praat jij met ons mee én neem je praktische handvatten voor gezamenlijke besluitvorming mee naar je eigen praktijk?

Lees meer

Uw bijeenkomst hier?

Organiseert u een bijeenkomst in Drenthe, die te maken heeft met de laatste levensfase? Laat het ons dan even weten, zodat we deze bijeenkomst in onze agenda kunnen publiceren.

Neem contact op

Bekijk de korte animatie 'Praten over het levenseinde'

De dood is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Voor veel mensen is het toch nog een taboe. Zelfs praten over het levenseinde met de arts blijkt nog niet zo makkelijk. Bekijk de korte animatie, die we hebben gemaakt. Die legt op een hele begrijpelijke manier uit waarom praten over de dood zo belangrijk is. De animatie zal binnenkort onder andere te zien zijn in wachtkamers van ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

Waarom nu al praten over het levenseinde?

Betty Meyboom en Ria van Loon gaan in op de vraag 'Waarom nu al praten over mijn wensen met betrekking tot de laatste levensfase?' Wat is een goed moment? Doe je dat als er nog niets aan de hand is? Of pas als het bijna te laat is, op het allerlaatste moment? Wat houdt ons eigenlijk tegen om erover te praten?

Praten over het levenseinde: wacht er niet te lang mee!

Petra Oden verloor in 2021 haar man, nadat ze hem tot het einde toe had verzorgd. Haar ervaring met zijn levenseinde had onder andere tot gevolg dat Petra haar wensen over haar eigen laatste levensfase meteen heeft vastgelegd. Het feit dat alles nu goed is geregeld geeft haar en haar naasten een zeker gevoel. Onlangs schreef Petra het boek 'Help, wij hebben dementie'. Klik hier voor meer informatie en bestellen

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Contact
Downloads

Handige Hulpmidddelen

Onderstaande handige hulpmiddelen kunt u downloaden en gebruiken. In de folder kunt u de belangrijkste informatie nog eens nalezen. In de eenvoudige wilsbeschikking kunt u uw belangrijkste wensen vastleggen en in het digitale wensenboekje vindt u nog veel meer informatie en kunt u uw eigen wensen en gedachten meteen vastleggen. 

Folder Voorbereiding Laatste Levensfase

Wat komt er kijken bij het nadenken en spreken over de laatste levensfase? In deze folder hebben we een aantal belangrijke thema's en aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.

Download de folder

Eenvoudige Wilsbeschikking

Dit is een eenvoudige versie van een wilsbeschikking, waarin u de belangrijkste zaken samen met uw naasten en/of uw arts kunt invullen en vastleggen. Wilt u meer zaken en meer detail vastleggen? Download dan het digitale Wensenboekje.

Download de wilsbeschikking

Wensenboekje 'Mijn Laatste Levensfase'

Voor iedereen die serieus wil nadenken over de laatste levensfase is dit handige boekje beschikbaar, gemaakt door Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe Steenwijkerland. Het boekje is te gebruiken als inspiratiebron, als praatstuk en als invuldocument.

Download het Wensenboekje

Relevante websites

Onderstaande website zijn de moeite waard om eens te bezoeken.