Subnavigatie

Communicatiehulpmiddelen

Met behulp van deze toolkit kunt u uw presentatie over Voorbereiding Laatste Levensfase zelf samenstellen. Dat scheelt u veel voorbereidingstijd en zorgt er meteen voor, dat we de inwoners van Drenthe zo consistent mogelijk informeren.

Via de button hierboven kunt u de gebruikshandleiding downloaden. En als u naar beneden scrollt vindt u alle beschikbare communicatiemiddelen. U kunt ze naar eigen inzicht downloaden en gebruiken.

  • een basis powerpointpresentatie, die u zelf kunt aanpassen
  • een folder met algemene informatie over voorbereiding laatste levensfase
  • een digitaal wensenboekje
  • een eenvoudige wilsbeschikking
  • diverse korte informatieve films, om te vertonen en/of te delen

Mocht u zaken missen, of speciale wensen of vragen hebben, neemt u dan even contact met ons op. Alle films zijn ook als filmbestand (mp4) op te vragen. Verder is het mogelijk om door ons een of meerdere films in uw powerpointpresentatie te laten verwerken. Vraag dit wel ruim van tevoren aan, zodat we dit goed kunnen inplannen en verwerken.

 

Downloads

Handige hulpmiddelen

Onderstaande hulpmiddelen kunt u downloaden en gebruiken. In de factsheet vindt u meer informatie over hoe het project ACP in Drenthe is georganiseerd en wat we samen willen bereiken. De folder kunt u gebruiken om patiënten te informeren. De eenvoudige wilsbeschikking vormt een praktische leidraad om de belangrijkste wensen samen te bespreken vast te leggen en het wensenboekje is daarvan een veel uitgebreidere variant. Wilt u grotere aantallen folders of wilsbeschikkingen als drukwerk bestellen voor uw patienten, dan kan dat hier!

Folder Voorbereiding Laatste Levensfase

Wat komt er voor patiënten kijken bij het nadenken en spreken over de laatste levensfase? In deze folder hebben we wat zaken op een rijtje gezet. Met deze informatie kunnen patiënten zich beter voorbereiden op het gesprek.

Download de folder

Signaleringsfolder

Speciaal voor huishoudelijk medewerkers, buurtwerkers, mantelzorgondersteuners, begeleiders, vrijwilligers en/of verzorgers. Heb je een ‘niet pluis’ gevoel bij jouw cliënt? Merk je gedragsverandering, angst, verwaarlozing, vermoeidheid of duidelijke achteruitgang? Luister dan naar jouw onderbuikgevoel: merk de signalen op en deel ze!

Download de folder

Standaard powerpoint ACP Drenthe

In deze standaard powerpointpresentatie staan de belangrijkste uitgangspunten, projecten en hulpmiddelen duidelijk beschreven. U kunt de presentatie downloaden en naar eigen inzicht aanpassen voor bijeenkomsten en gesprekken.

Download de ppt-presentatie

Wensenboekje 'Mijn Laatste Levensfase'

Voor iedereen die serieus wil nadenken over de laatste levensfase is dit handige boekje beschikbaar, gemaakt door Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe Steenwijkerland. Het boekje is te gebruiken als inspiratiebron, als praatstuk en als invuldocument.

Download het Wensenboekje

Eenvoudige Wilsbeschikking

Dit is een eenvoudige versie van een wilsbeschikking, waarin u de belangrijkste zaken samen met de patiënt kunt invullen en al dan niet digitaal kunt vastleggen.

Download de wilsbeschikking

Gebruikershandleiding Toolkit (kopie)

In deze Gebruikershandleiding staat uitgelegd hoe u voorlichtingsbijeenkomsten kunt organiseren, met behulp van de verschillende communicatiemiddelen.

Download de Gebruikershandleiding

Bureau Morbidee

Bureau Morbidee heeft producten ontwikkeld om in gesprek te gaan over het levenseinde zoals spelkaarten, praatdobbelstenen, bierviltjes, boeken etc. Dit kan ondersteunend zijn wanneer u in gesprek wilt met inwoners.

Bekijk de producten van Morbidee

Korte uitleganimatie: 'Praten over levenseinde'

Voor veel mensen is praten over de dood een taboe. Hierover praten met de arts blijkt dan ook niet zo makkelijk. Bekijk deze korte animatie, die we hebben gemaakt. Die legt op een hele begrijpelijke manier uit waarom praten over de dood zo belangrijk is. De animatie zal binnenkort te zien zijn in wachtkamers van o.a. ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

Nadenken over de laatste levensfase: hoe doe je dat?

Ooit komt het moment dat we afscheid van het leven moeten nemen. Maar hoe willen we die laatste fase van ons leven inrichten? Wat vinden we belangrijk? Betty Meyboom (emeritus hoogleraar Huisartsengeneeskunde) en Ria van Loon (Ouderenraad) vertellen hoe wezenlijk het is om hier eens goed over na te denken.

Praten over het levenseinde: een taboe?

Betty Meyboom (emeritus hoogleraar Huisartsengeneeskunde) en Ria van Loon (Ouderenraad) vertellen over het ongemak, dat veel mensen ervaren als het gaat over de dood. Praten over de dood is geen doel op zich, het is juist een middel om de kwaliteit van leven zo goed en zo lang mogelijk te kunnen behouden.

Hoe leg je zaken vast?

Nadenken en spreken over de laatste fase van ons leven is erg belangrijk. Maar vervolgens is het ook zaak, om de persoonlijke wensen goed vast te leggen, zodat naasten en mensen in de zorg weten wat u belangrijk vindt? Betty Meyboom (emeritus hoogleraar Huisartsengeneeskunde) en Ria van Loon (Ouderenraad) vertellen hierover.

Petra Oden, mantelzorger

Petra Oden verloor in 2021 haar man, nadat ze hem tot het einde toe had verzorgd. Haar ervaring met het overlijden van haar man leidde ertoe dat Petra haar wensen over de laatste levensfase meteen heeft vastgelegd. Het feit dat alles nu goed is geregeld, geeft haar en haar naasten een zeker gevoel.

Gesprekken door wijk- en buurtteams

Wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen vertelt over de Wmo. Die wet regelt dat mensen zo lang mogelijk verantwoord thuis kunnen blijven wonen en regie blijven houden op hun eigen leven, inclusief hun laatste levensfase. Wijk- en buurtteams gaan in samenwerking met huisartsen in gesprek met bewoners, om wensen in kaart te brengen.

Vooruit kijken bij de zorgplanning

Huisarts en kaderarts palliatieve zorg Henkjan Gebben beschrijft hoe belangrijk het is voor mensen om vooruit te kijken bij hun zorgplanning. Professionals en ook familieleden moeten vooraf weten wat de zorgwensen zijn, zodat ze daarnaar kunnen handelen. Niet alles hoeft tot in de details te worden geregeld, maar een generale richting helpt enorm.

Wensen vastleggen en verbetering informatie-uitwisseling

Huisarts en CMIO HZD Yoerie Zuidwijk vertelt dat maar een klein aantal van zijn eigen patiënten hun wensen hebben vastgelegd. Hij roept de mensen op om het gesprek met elkaar te voeren, en om het daarna ook vast te gaan leggen. Hiervoor is ook een verbetering van de informatie-uitwisseling tussen de professionals nodig.

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Contact