Subnavigatie

Communicatiehulpmiddelen

Met behulp van deze toolkit kunt u uw presentatie over Voorbereiding Laatste Levensfase zelf samenstellen. Dat scheelt u veel voorbereidingstijd en zorgt er meteen voor dat we de inwoners van Groningen zo consistent mogelijk informeren.

Via de button hierboven kunt u de gebruikshandleiding downloaden. En als u naar beneden scrollt vindt u alle beschikbare communicatiemiddelen. U kunt ze naar eigen inzicht downloaden en gebruiken.

  • diverse korte informatieve films, om te vertonen en/of te delen
  • een folder met algemene informatie over voorbereiding laatste levensfase
  • een digitaal wensenboekje
  • een eenvoudige wilsbeschikking

Mocht u zaken missen, of speciale wensen of vragen hebben, neemt u dan even contact met ons op. Alle films zijn ook als filmbestand (mp4) op te vragen. Verder is het mogelijk om door ons een of meerdere films in uw powerpointpresentatie te laten verwerken. Vraag dit wel ruim van tevoren aan, zodat we dit goed kunnen inplannen en verwerken.

 

Downloads

Handige hulpmiddelen

Signaleringsfolder

Speciaal voor huishoudelijk medewerkers, buurtwerkers, mantelzorgondersteuners, begeleiders, vrijwilligers en/of verzorgers. Heb je een ‘niet pluis’ gevoel bij jouw cliënt? Merk je gedragsverandering, angst, verwaarlozing, vermoeidheid of duidelijke achteruitgang? Luister dan naar jouw onderbuikgevoel: merk de signalen op en deel ze!

Download de folder

Folder Voorbereiding Laatste Levensfase

Wat komt er voor patiënten kijken bij het nadenken en spreken over de laatste levensfase? In deze folder hebben we wat zaken op een rijtje gezet. Met deze informatie kunnen patiënten zich beter voorbereiden op het gesprek.

Download de folder

Wensenboekje 'Mijn Laatste Levensfase'

Voor iedereen die serieus wil nadenken over de laatste levensfase is dit handige boekje beschikbaar, gemaakt door Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe Steenwijkerland. Het boekje is te gebruiken als inspiratiebron, als praatstuk en als invuldocument.

Download het Wensenboekje

Korte uitleganimatie: 'Praten over levenseinde'

Voor veel mensen is praten over de dood een taboe. Hierover praten met de arts blijkt dan ook niet zo makkelijk. Bekijk deze korte animatie, die we hebben gemaakt. Die legt op een hele begrijpelijke manier uit waarom praten over de dood zo belangrijk is. De animatie zal binnenkort te zien zijn in wachtkamers van o.a. ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

Wat is proactieve zorgplanning?

Proactieve zorgplanning is het nadenken en praten over de laatste levensfase, met als doel om de zorg in die laatste levensfase daar zo goed mogelijk op af te stemmen. Des te meer er bekend is over de wensen van een patiënt, des te beter de benodigde zorg daar omheen georganiseerd kan worden. Het biedt duidelijkheid voor alle betrokkenen: de patiënt zelf natuurlijk, maar ook de naasten, mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn.

Waarom is proactieve zorgplanning belangrijk?

Nadenken en praten over de laatste levensfase is belangrijk, omdat het alle betrokkenen duidelijkheid verschaft over uw wensen. Door hierover na te denken en uw wensen te bespreken met uw naasten en met uw zorgaanbieders, vergroot u de kans dat uw laatste levensfase zo verloopt zoals u dat graag zou willen.

Wat zijn de voordelen van proactieve zorgplanning?

Het grote voordeel van proactieve zorgplanning is, dat betrokken personen en partijen rondom een patiënt tijdig op de hoogte zijn van diens wensen. Zo weet iedereen wat men moet doen, of juist niet, als er ontwikkelingen zijn. Dit geeft rust en duidelijkheid en voorkomt allerlei ongewenste panieksituaties. Patiënten houden op deze manier zoveel mogelijk regie over hun eigen leven en hun eigen sterven.

Wat is er nodig om proactieve zorgplanning goed te kunnen organiseren?

Proactieve zorgplanning kan pas beginnen zodra de patiënt duidelijke keuzes heeft gemaakt met betrekking tot de eigen laatste levensfase. Deze keuzes moeten uiteraard goed doordacht en besproken zijn en ze moeten duidelijk vastliggen, eventueel op papier, maar liever digitaal in het patiëntendossier van de huisarts.

Hoe leg je de wensen voor proactieve zorgplanning vast?

Het vastleggen van wensen met betrekking tot de laatste levensfase kunnen op verschillende manieren worden vastgelegd. Daarbij is het belangrijk, dat de betrokken partners, familieleden, mantelzorgers en zorgaanbieders hiervan op de hoogte zijn en/of toegang hebben tot deze keuzes. Dat laatste kan het beste als de wensen digitaal zijn vastgelegd in het patiëntendossier bij de huisarts.

Minidocu 'Alleen met Elkaar', over voorbereiding op de laatste levensfase

Korte documentaire waarin het thema 'proactieve zorgplanning' vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Professionals uit zorg en welzijn in Groningen beantwoorden vragen als: Wat is proactieve zorgplanning? Waarom is dat belangrijk? Wat zijn de voordelen? En wat is ervoor nodig om het goed te organiseren?

Petra Oden, mantelzorger

Petra Oden verloor in 2021 haar man, nadat ze hem tot het einde toe had verzorgd. Haar ervaring met het overlijden van haar man leidde ertoe dat Petra haar wensen over de laatste levensfase meteen heeft vastgelegd. Het feit dat alles nu goed is geregeld, geeft haar en haar naasten een zeker gevoel.

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Contact