Goede zorg begint met een open gesprek. Proactieve zorgplanning helpt om op tijd stil te staan bij wat voor u belangrijk is – nu en in de toekomst. Denk aan keuzes over behandeling, zorgwensen en het levenseinde. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over wat proactieve zorgplanning inhoudt, waarom het van waarde is en hoe u ermee aan de slag kunt.

Heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Subnavigatie

Vragen en antwoorden

  • Hoe werken wij met proactieve zorgplanning in de regio Arnhem en de Liemers?

    In onze regio streven we naar vroegtijdige inzet en proactieve zorgplanning en hebben we afspraken vastgelegd in een Regionale Samenwerkingsafspraak (RSA).

    Bekijk hier de werkwijze voor PZP vanuit de eerste lijn.
    Bekijk hier de werkwijze voor PZP vanuit de huisarts.

  • Wanneer praten over behandelwensen- en grenzen?

    Vroegtijdig in gesprek

    De nadruk ligt op het tijdig voeren van gesprekken over de zorg- en levenseinde wensen.
    Alle zorgprofessionals kunnen hierbij ondersteunen. Patiënten die in principe open staan voor een proactieve zorg gesprek waarderen het als de zorgprofessional er over begint. Een klein deel van patienten zal aangeven er niet/nooit over te willen praten. Dit moet tijdig gebeuren waarbij je nooit te vroeg maar wel te laat kunt zijn. ‘Het gesprek’ is nooit 1 gesprek (het is een continue proces) en vraagt een zekere vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënt.

  • Waar leg ik wensen en afspraken vast?

    Wanneer nodig kan de betrokken professional bij belangrijke wijziging in wensen en behandelafspraken de verantwoordelijk behandelaar informeren en in afstemming kan het PZP formulier aangepast worden.

    Ook in gesprekken met ondersteunende zorg- en hulpverlening en vrijwilligers kunnen onderwerpen ter sprake komen die van belang zijn in het proces van PZP. Iedere professional/vrijwilliger die betrokken is in de palliatieve zorg neemt de verantwoordelijkheid de patiënt in het PZP proces te ondersteunen en waar nodig informatie over te dragen aan de verantwoordelijk behandelaar.

    Medisch dossier
    De hoofdbehandelaar legt de afspraken vast in het medisch dossier (VIP). Dat heeft dezelfde status als een wilsverklaring. Om de uitkomsten van het gesprek met patiënt en naasten vast te leggen, wordt gebruik gemaakt van de inhoud van het formulier ‘Uniform vastleggen proactieve zorgplanning’. De inhoud van dit formulier is voor alle betrokken zorgprofessionals opgenomen in de eigen dossiervoering (HIS, HIX, VIPlive, NEDAP, OZO, Gerimedica, etc.). Het PZP proces is onderdeel van de eigen dossiervoering in de organisaties en in de overdracht. Bekijk hier de instructies hoe je in OZO werkt.

  • Wat is een wilsverklaring?

    Soms leggen mensen zelf hun wensen vast in een wilsverklaring. Dit is een richtinggevend document en moet regelmatig worden besproken en eventueel herzien en ge-update.

    In een wilsverklaring worden medische wensen rondom behandeling of levenseinde vastgelegd. Een wilsverklaring mag getypt, gedrukt of zelfs handgeschreven zijn. Een wilsverklaring is geldig als de naam (voluit), handtekening en datum eronder staan. Tussenkomst van een notaris is niet nodig.

    Voor de volledigheid wordt nog opgemerkt dat het opstellen van een levenstestament bij de notaris zinvol is als mensen praktische, juridische en financiele zaken willen vastleggen. Voor het vastleggen van medisch zaken is het levenstestament niet nodig/niet zinvol.

    Een kopie van de wilsverklaring dient in het medisch dossier te worden opgenomen.

  • Waar wordt een euthanasiewens vastgelegd?

    Het vastleggen van een euthanasiewens kan een uitkomst zijn van één of meerdere proactieve zorgplanningsgesprekken. Na het vastleggen van de euthanasie wens is het belangrijk regelmatig met de behandelaar te bespreken wat ondraaglijk lijden voor de patiënt betekent en welke omstandigheden een euthanasieverzoek zouden kunnen rechtvaardigen.

    Afspraken over euthanasie
    Een patiënt die om euthanasie verzoekt, hoeft dit verzoek niet schriftelijk te doen. Wel is een schriftelijk euthanasieverzoek een belangrijk document voor de arts en de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Het is dus wel raadzaam dat de patiënt zijn euthanasieverzoek op papier zet. Artsen kunnen in bijzondere gevallen een patiënt helpen met sterven door middel van euthanasie of hulp bij zelfdoding. Artsen mogen dat alleen doen als een patiënt daar zelf om vraagt. In de euthanasiewet staan alle regels die gelden bij euthanasie of hulp bij zelfdoding. De officiële naam van de euthanasiewet is Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl).

    Het besluit tot uitvoering van de euthanasie ligt bij de behandelend arts. Hij moet dan wel alle zorgvuldigheidseisen uit de wet volgen. De arts moet overtuigd zijn dat de vraag van de patiënt om euthanasie vrijwillig is. En dat de patiënt er goed over heeft nagedachtDe arts zal hierin ook de omgeving betrekken.

    Meer informatie? Klik op de onderwerpen hieronder.
    ·   Euthanasie en de wet
    ·   Informatiepagina euthanasie 
    ·   Richtlijn euthanasie en hulp bij zelfdoding

  • Welke organisatie/collega kan ik benaderen voor informatie en inspiratie?

    Maak gebruik van de netwerkpartners: stimuleer, inspireer en bevraag elkaar. Vanuit het
    Netwerk Palliatieve Zorg worden minimaal twee keer per jaar netwerkbijeenkomsten georganiseerd.

  • Waar vind ik informatie over deskundigheidsbevordering?

    Maak gebruik van de ondersteunende materialen, bespreek casuïstiek met elkaar en
    volg samen scholing. Hier vind je de regionale scholingsagenda. Wil je jou collega’s stimuleren om proactieve zorgplanning toe te passen? Voor een scholingsaanvraag vanuit je organisatie neem dan contactop met npzra@onzehuisartsen.nl . Je kunt ook een kijkje nemen in de toolbox.

  • Waar vind ik meer informatie voor patiënten en naasten?