Subnavigatie

Proactieve Zorgplanning

Proactieve zorgplanning (PZP) stelt mensen in staat om met hun zorgverleners doelen, wensen en behoeften te bespreken voor toekomstige behandelingen, zorg en ondersteuning aan het levenseinde. Met gezamenlijke besluitvorming als leidraad, is dit een continu en dynamisch proces van gesprekken over huidige en toekomstige levensdoelen en keuzes, en welke zorg daar nu en in de toekomst bij passen. PZP gaat in op de wensen/behoeften van mensen op lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel vlak.

Netwerk palliatieve zorg Palliatieve Zorg Regio Arnhem en De Liemers heeft een stappenplan ontwikkeld, dat gebaseerd is op de eerder ontwikkelde ‘Blauwdruk Toekomstige Zorgplanning’ (2022) en is geactualiseerd op basis van de landelijke Richtlijn Proactieve Zorgplanning (2023). Deze zijn ook in afspraken vastgelegd in een Regionale Samenwerkingsafspraak (RSA).

Bekijk de RSA
Downloads

Handige hulpmiddelen

ACP Stappenplan

Hulpmiddel voor zorgverleners bij het voeren van gesprekken over de laatste levensfase. Lees over de rollen en taken van zorgverleners die in het proces samenwerken met elkaar en met patiënten en hun naasten.

Download ACP Stappenplan

Signaleringsfolder

Speciaal voor huishoudelijk medewerkers, buurtwerkers, mantelzorgondersteuners, begeleiders, vrijwilligers en/of verzorgers. Heb je een ‘niet pluis’ gevoel bij jouw cliënt? Merk je gedragsverandering, angst, verwaarlozing, vermoeidheid of duidelijke achteruitgang? Luister dan naar jouw onderbuikgevoel: merk de signalen op en deel ze!

Download de folder

Folder Voorbereiding Laatste Levensfase

Wat komt er voor patiënten kijken bij het nadenken en spreken over de laatste levensfase? In deze folder hebben we wat zaken op een rijtje gezet. Met deze informatie kunnen patiënten zich beter voorbereiden op het gesprek.

Download de folder

Wensenboekje 'Mijn Laatste Levensfase'

Voor iedereen die serieus wil nadenken over de laatste levensfase is dit handige boekje beschikbaar, gemaakt door Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe Steenwijkerland. Het boekje is te gebruiken als inspiratiebron, als praatstuk en als invuldocument.

Download het Wensenboekje

Uniform vastleggen ACP

De landelijke Leidraad proactieve zorgplanning (ACP) biedt een overzicht van de belangrijkste stappen die in het proces doorlopen worden. Voor het vastleggen en overdragen van behandelwensen en -grenzen kunt u dit digitaal invulbare formulier downloaden en gebruiken.

Download dit formulier (pdf)

Patiëntreis + instructies

Het ACP-gesprek over de laatste levensfase is een belangrijk onderdeel in de zorgverlening. In de ouderenzorg wordt multidisciplinair samengewerkt met de huisarts, wijkverpleging, POH, casemanager Dementie, specialist Ouderengeneeskunde en welzijnswerker. Jeanet Scheper van HZD legt uit hoe het gesprek met de patiënt verloopt, hoe de samenwerking eruitziet en hoe het vastleggen en uitwisselen van informatie in VIPLive gaat. Ze doet dit aan de hand van een concrete patiëntreis.

Wens van wijkverpleegkundige Tommie Niessen

Zorginstituut Nederland publiceerde onlangs een kort filmpje, met daarin een oproep van wijkverpleegkundige Tommie Niessen, die vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor palliatieve zorg en terminale zorg, tijdens de opleiding van artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners."

Bekijk het filmpje

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Contact